Value Square NV hanteert drie basisstrategieën voor het compartiment Equity Selection van Value Square Fund die ESG-criteria (ESG – Environmental, Social en Governance criteria) incorporen:
1. Negatieve uitsluiting.
2. ESG-integratie
3. Actief aandeelhouderschap (engagement)
Deze drie basisstrategieën houden in dat Value Square Fund Equity Selection bepaalde effecten uitsluit op basis van wetgeving, productcategorie, marktparticipatie en op basis van gedrag. Drie concrete voorbeelden van uitsluiting zijn:
i) Ondernemingen verboden overeenkomstig de wet van 8 juni 2006, wapenwet genoemd (bedrijven wiens activiteiten bestaan uit de vervaardiging, het gebruik, het herstel, het te koop stellen, het verkopen, de verdeling, invoeren of uitvoeren, het opslaan of vervoeren van antipersoonsmijnen, submunitie en/of inerte munitie en bepantsering met verarmd uranium of elk ander industrieel uranium in de zin van de wet en met het oog op de verspreiding ervan);
ii) Ondernemingen die de principes schenden van de United Nations Global Compact (mensenrechten, arbeidsvoorwaarden, milieu, anti-corruptie);
iii) Producenten en grootdistributeurs van tabaksproducten.
Daarnaast worden niet-uitgesloten effecten geanalyseerd op basis van 60 parameters. Van deze 60 parameters kunnen 44 parameters aangemerkt worden als duurzaamheidsindicatoren oftewel, ESG-selectiecriteria: 5 E-criteria, 10 S-criteria en 29 G-criteria (de 5 E-criteria en de 10 S-criteria zijn hierboven uiteengezet). Elk bedrijf krijgt een score op basis van de 60 parameters en deze scores worden vervolgens percentiel gerangschikt binnen hun respectievelijke geografische universum (Noord-Amerika, Europa, opkomend Azië of ontwikkeld Azië). Uiteindelijk maakt Value Square Fund Equity Selection een positieve selectie van effecten die op zijn minst in de het 70ste percentiel zitten in hun respectievelijke universum ('best-in-class berekeningen').
De beoordeling van de praktijken van goed bestuur (good governance) van een onderneming gebeurt op basis van 29 elementen waaruit blijkt dat een onderneming goed wordt bestuurd. Deze elementen kunnen als volgt worden samengevat:
1. Heeft de Raad van Bestuur een onafhankelijke voorzitter?
2. Bestaat elk comité uit ten minste een derde onafhankelijke bestuurders?
3. Zijn de CEO en de Voorzitter van de Raad van Bestuur dezelfde persoon?
4. Heeft elk comité een onafhankelijke voorzitter?
5. Bestaat de Raad van Bestuur uit ten minste een derde onafhankelijke bestuurders en een helft uit niet-uitvoerende bestuurders?
6. Zijn er gelijke stemrechten voor alle aandeelhouders?
7. Is de beloning van bestuurders gekoppeld aan het langetermijnvoordeel van de onderneming?
8. Bestaat de Raad van Bestuur (directie) uit ten minste een derde vrouwelijke bestuurders?
9. Heeft de onderneming een gerenommeerde en erkende auditor?
De praktijken van bestuur van een onderneming worden nauwlettend gevolgd omdat Value Square NV gelooft in het concept van het goede voorbeeld geven ('leading by example'). In deze context wordt de bedrijfsstructuur geëvalueerd, waarbij de evaluatie begint bij de Raad van Bestuur en de verschillende comités (met name, de comités verantwoordelijk voor de audit, remuneratie en benoeming). De evaluatie slaat, onder meer, op het percentage van onafhankelijke bestuurders, de grootte van de Raad van Bestuur, overboarding en diversiteit. Het beloningsbeleid wordt geanalyseerd om te controleren of er een evenwicht bestaat tussen langetermijn incentives en andere beloningen. Aandeelhoudersrechten vallen onder deze paraplu (gifpillen, ongelijke stemrechten, etc.).
Engagement omvat het stemmen en vragen stellen tijdens Algemene Vergaderingen van Aandeelhouders, betrokkenheid via telefoongesprekken, e-mail, brieven, etc.
Daarbij verwacht Value Square Fund Equity Selection dat bedrijven transparant zijn over hun fiscaal beleid. Een agressieve fiscale planning is niet in overeenstemming met duurzame bedrijfspraktijken en kan het risico voor de toekomstige inkomsten verhogen.