22.4.2025
Artikel

10 beurswijsheden van Warren Buffett

Warren Buffett, de legendarische belegger en CEO van Berkshire Hathaway, staat bekend om zijn eenvoudige maar krachtige beleggingsprincipes. Zijn succes is te danken aan een langetermijnvisie, gedisciplineerde besluitvorming en een diepgaand begrip van bedrijven en markten. Het leverde hem na 80 jaar investeren een plaatsje op in de top 10 van rijkste Amerikanen. We lijsten in dit artikel tien belangrijke beurswijsheden van Warren Buffett op, die elke belegger zou moeten kennen. Uiteraard past Value Square deze ook toe in het beheer van haar fondsen.

1. Koop bedrijven, niet aandelen

Buffett ziet beleggen niet als het kopen van aandelen, maar als het verwerven van een deel van een bedrijf. Dit betekent dat je een bedrijf moet analyseren alsof je de volledige onderneming zou kopen. Kijk naar de fundamenten, zoals winstgevendheid, managementkwaliteit en concurrentiepositie, en laat je niet leiden door korte termijn koersschommelingen. Een bedrijf met een sterk merk, loyale klanten en een bewezen verdienmodel zal op lange termijn meestal succesvoller zijn dan bedrijven die zich enkel richten op snelle groei zonder solide basis.

2. Wees hebzuchtig wanneer anderen angstig zijn

Buffett benadrukt het belang van contrair denken: "Wees angstig wanneer anderen hebzuchtig zijn, en wees hebzuchtig wanneer anderen angstig zijn." Dit betekent dat je moet kopen wanneer de markt pessimistisch is en verkopen wanneer de markt overmatig optimistisch is. Grote crises bieden vaak de beste koopmomenten. Tijdens de financiële crisis van 2008 investeerde Buffett bijvoorbeeld miljarden in bedrijven als Goldman Sachs en Bank of America, omdat hij wist dat deze banken op lange termijn zouden herstellen.

3. Kwaliteit boven goedkope koopje

Buffett kiest liever voor een geweldig bedrijf tegen een redelijke prijs dan voor een middelmatig bedrijf tegen een lage prijs. Hoewel hij in zijn beginjaren meer gefocust was op het kopen van ondergewaardeerde bedrijven, heeft hij later ingezien dat kwaliteit op de lange termijn van groter belang is dan een lage waardering. Hij vergelijkt dit met het kopen van een fantastisch huis tegen een eerlijke prijs in plaats van een vervallen huis tegen een spotprijsje.

4. Geduld is de sleutel

Buffett is een fervent voorstander van lange termijn beleggen. Hij gelooft dat tijd de krachtigste bondgenoot is van een belegger."De aandelenmarkt is een mechanisme om geld over te hevelen van de ongeduldige speculant naar de geduldige belegger." Dit betekent dat je niet moet proberen om de markt te timen, maar moet vasthouden aan kwalitatieve investeringen voor de lange termijn. De magie van samengestelde groei speelt hierbij een grote rol: hoe langer je investeringen renderen, hoe groter het uiteindelijke rendement.

5. Investeer in bedrijven met een economische slotgracht

Buffett geeft de voorkeur aan bedrijven met een "economic moat" – een duurzaam concurrentievoordeel dat sectorgenoten moeilijk kunnen overbruggen. Dit kan komen door bijvoorbeeld merksterkte, schaalvoordelen of patenten, of hoge overstapkosten voor klanten. Bedrijven met een sterke economische slotgracht zijn beter bestand tegen concurrentie en economische tegenslagen. Denk aan bedrijven zoals Coca-Cola en Apple, die sterke merken hebben en loyale klanten die niet snel overstappen naar concurrenten.

Lees gratis verder
Nadat u onderstaand formulier heeft ingevuld, heeft u toegang tot de rest van dit artikel.
Lees gratis verder
U heeft nu toegang tot de rest van het artikel.

6. Management doet ertoe

Buffett kijkt niet alleen naar de financiële cijfers van een bedrijf, maar ook naar de mensen die het leiden. Hij zoekt naar bedrijven met eerlijke, capabele en visionaire managers. Maar vooral de integriteit en aandeelhoudersgerichtheid van het management zijn cruciaal. Hijzelf vat het samen met een typerende oneliner: “Je kan geen goede zaken doen met slechte mensen”.

Hij vermijdt bedrijven met een hoog personeelsverloop in de directie, en CEO’s die zichzelf riante bonussen of optiepakketten uitkeren. Hij koopt liever bedrijven van ondernemers die zelf geld in de firma investeerden, of de firma oprichtten met hun eigen centen: zij hebben vaak de beste attitude om met het geld van de mede-investeerders om te gaan.

Het zal u dan ook niet verbazen dat investeren in bedrijven met een familiale- of sterke referentie-aandeelhouder ook bij Value Square een van de hoekstenen van de investeringsstrategie is.

7. Vermijd de hype

Hypes in de aandelenmarkt zijn gevaarlijk omdat ze beleggers verleiden tot irrationele beslissingen op basis van massapsychologie in plaats van fundamentele analyse. Wanneer een bepaalde nieuwe technologie op het toneel verschijnt, kan een bepaald aandeel, sector of activaklasse plotseling razendsnel populair worden door overdreven optimisme. De prijs kan stijgen tot ver boven de werkelijke waarde.

Dit is een terugkerend fenomeen in de financiële geschiedenis. Denk maar aan de tulpenbollenmanie, de fietsproducenten-hype van 1890, de radio-boom van 1920 of de bowling bubble van 1950, waar bowlingcentra tot waanzinnige waarderingen gestuwd werden.

Vaak worden bedrijven met minimale winst of zelfs zonder een duidelijk businessmodel tegen buitensporige waarderingen verhandeld, puur omdat men ziet dat ze de toekomst vertegenwoordigen, maar deze te rooskleurig inschat. Dit leidt tot de illusie dat koersen eindeloos blijven stijgen, maar zodra het sentiment omslaat, volgt een pijnlijke correctie.

Hypes worden versterkt door media-aandacht, sociale druk en de drang om geen kansen te missen, waardoor onervaren beleggers vaak op het hoogtepunt instappen. Op moment van schrijven zien we de AI-hype op de Amerikaanse beurzen gedeeltelijk leeglopen, terwijl Europa overdreven enthousiasme kent in de vraag naar defensieaandelen.

Hypes ontstaan echter meestal niet op zaken die geen waarde hebben. In de meeste gevallen komen er wel degelijk enkele winnaars bovendrijven (denk maar aan Amazon uit de internet-zeepbel, Dunlop uit de fietsenzeepbel of Lucky Strike EC uit de bowlingtijd). Maar ze drijven de prijs wel tot ver boven de intrinsieke waarde, en onderschatten het effect van toenemende concurrentie op veel van de opkomende spelers. Waardoor het merendeel van de gehypete bedrijven uiteindelijk verdwijnt, en zijn beleggers/speculanten berooid achterlaat.

8. Let op de balans

Een sterke balans is essentieel voor de financiële gezondheid van een bedrijf en bepaalt hoe goed het bestand is tegen economische schokken. Bedrijven met veel schulden en lage kasreserves lopen een hoger risico op financiële problemen, vooral wanneer rentevoeten stijgen of winsten onder druk komen te staan. Tijdens het leven van een bedrijf (of een persoon) gebeurt dit door omstandigheden binnen of buiten de eigen wil. Een solide balans betekent dat een bedrijf voldoende eigen vermogen heeft, stabiele kasstromen genereert en niet afhankelijk is van het vinden van bijkomende financiering om te kunnen overleven. Belangrijke factoren om te analyseren zijn de verhouding tussen schulden en de winst, de interest coverage ratio en de hoeveelheid liquide middelen.

Te hoge schulden kunnen leiden tot dwangverkoop van activa of faillissement, terwijl een gezonde balans juist financiële flexibiliteit biedt om te investeren en crisissen te overbruggen. De voorbeelden zijn legio. Dexia en ING raakten hun asset management tak kwijt (nu Candriam en NN). Umicore heeft zijn mijnen moeten verkopen. Vivendi heeft de nutstakken moeten afstoten na met schulden gefinancierde aankopen in de mediasector. General Electric, ooit het bekendste Amerikaanse conglomeraat, is een schim van zijn vroegere zelf.

Beperkte aankopen met schulden ondersteunen de groei, maar teveel kan de financiële gezondheid ernstige schade toebrengen.

9. Cashflow is belangrijker dan winst

Winst kan worden gemanipuleerd door boekhoudkundige trucjes, maar cashflow liegt niet. Een bedrijf kan op papier winstgevend lijken terwijl het in werkelijkheid moeite heeft om de rekeningen te betalen.

Dit komt doordat de winst- en verliesrekening onderhevig is aan afschrijvingen, belastingvoordelen en andere posten die geen directe invloed hebben op de liquiditeit. Cashflow laat daarentegen zien hoeveel geld er daadwerkelijk binnenkomt en wordt gebruikt in de dagelijkse operaties.

Een sterke kasstroom betekent dat een bedrijf in staat is om schulden af te lossen, dividend uit te keren, eigen aandelen in te kopen, en te investeren zonder afhankelijk te zijn van externe financiering.

Bedrijven met een zwakke kasstroom moeten daarentegen vaak nieuwe aandelen uitgeven of schulden aangaan om te overleven, wat ten koste gaat van de aandeelhouders. Door te focussen op kasstromen in plaats van boekhoudkundige winsten, vermijd je bedrijven die op papier winstgevend zijn maar in werkelijkheid financieel wankel staan.

Een goed voorbeeld is Unibail-Rodamco-Westfield (URW), de Franse vastgoedgigant. URW kan door boekhoudkundige herwaarderingen hoge papieren winsten tonen, terwijl de werkelijke kasstromen onder druk staan door stijgende financieringskosten, constante investeringen en leegstand

10. Leer van je fouten en blijf leren

Zelfs Buffett maakt fouten, maar hij leert ervan. Hij benadrukt het belang van continue educatie en reflectie: "Het beste wat je kunt doen is jezelf voortdurend bijscholen." Dit betekent het lezen van jaarverslagen, financiële boeken en het bestuderen van succesvolle én mislukte investeringen. Buffett leest dagelijks honderden pagina’s en beschouwt lezen als de belangrijkste factor voor zijn succes.

Conclusie

De beurswetten van Warren Buffett zijn tijdloos en toepasbaar voor elke belegger, van beginner tot expert. Door deze principes toe te passen, kun je je kansen op een succesvolle beleggingscarrière aanzienlijk vergroten. Beleggen is geen sprint, maar een marathon.

Auters: Petrick Step

Co-Auteurs: Wouter Verlinden, Jens Verbrugge

* Er ging iets mis met het versturen van het formulier. Probeer het aub nog een keer.
Terug naar blog overzicht