5.7.2024
Artikel

Hoge maar verraderlijke kortingen bij zomersolden op de beurs

De Europese beurzen waren zelden zo afgeprijsd ten opzichte van de Amerikaanse, en kleine en middelgrote aandelen zelden zo goedkoop ten opzichte van megacaps. Maar lang niet alle bradeerprijsjes zijn interessant. Hoe trekt u voorbereid op soldenjacht?

Het zal koopjesjagers vast bekend in de oren klinken. Verleid door een hoge korting op de nieuwprijs koop je dat ene jurkje of dat ene overhemd, terwijl de stof of de snit niet helemaal lekker zit en je geen idee hebt hoe je het motiefje moet combineren. Resultaat: het kledingstuk blijft in je kast liggen, is ballast in je garderobe en je beleeft er geen plezier aan. Ook op de beurs is goedkoop vaak niet de beste koop. Hoe aanlokkelijk sommige kortingen ook lijken, vaak zijn ze er voor een reden.

En die redenen kunnen divers zijn. Een onderwaardering van een bedrijf ten opzichte van de eigen langetermijngemiddelden of ten opzichte van sectorgenoten kan voortvloeien uit financiële moeilijkheden, managementproblemen, verlies van marktaandeel, of andere zwaktes die niet eenvoudig of snel opgelost kunnen worden. Ook elementen buiten de controle van het bedrijf om kunnen een langdurige impact hebben op de waardering, zoals recessies, inflatie of stijgende rentevoeten.

Op dit moment zijn de beurskortingen in grote stukken van de markt veel hoger dan gebruikelijk, tijd dus om dat fenomeen onder de loep te nemen. We zochten de meest afgeprijsde Belgische aandelen uit, op basis van verschillende parameters: hun koers-winstverhouding, de beurswaarde ten opzichte van de boekwaarde, de kortingen op hun onderliggende activa en de hoogte van het brutodividendrendement (zie tabel).

'Eeuwige discount'

De grootste, hardnekkigste en vaakst geciteerde ‘supersolden’ is die van Europa ten opzichte van de Verenigde Staten. Europese aandelen worden historisch verhandeld met een lagere koers-winstverhouding dan Amerikaanse aandelen. Dat betekent dat beleggers in Europa minder betalen voor elke euro winst die een bedrijf maakt, in vergelijking met wat beleggers in de VS betalen voor elke dollar winst.

Voor dat contrast zijn verschillende oorzaken. Europa had de afgelopen jaren te kampen met een tragere economische groei en met politieke onzekerheden, zoals de brexit en de schuldencrisis in de eurozone, terwijl de economie in de VS veel sterker groeide. De Amerikaanse aandelenmarkt heeft bovendien een grotere blootstelling aan snelgroeiende, wereldwijd opererende technologiebedrijven, die vaak hogere waarderingen krijgen. Europa telt veel bedrijven die actief zijn in financiën en energie, sectoren die traditioneel lagere waarderingen hebben.

Hoewel de Europese discount al vele decennia geldt, is hij nu aanzienlijk hoger dan gebruikelijk. Europese aandelen handelen nu gemiddeld tegen een koers-winstverhouding van 12, versus 20 voor hun Amerikaanse sectorgenoten. Dat maakt ze 40 procent goedkoper, versus een gemiddelde korting van ‘slechts’ 25 procent over de voorbije 15 jaar.

Veel heeft te maken met de gigawaarderingen van grote Amerikaanse techbedrijven die alle beleggersaandacht wegkapen. Ter illustratie, de beurswaarde van de chipreus Nvidia is groter geworden dan die van de totale Franse, Duitse of Britse aandelenbeurs (zie grafiek). Superbedrijven als Nvidia, Apple, Microsoft, Alphabet en Amazon zetten de rest van de markt in de schaduw.

Daardoor is ook in de VS de kloof tussen de toplaag en de brede markt toegenomen. Bedrijven in de Amerikaanse smallcapindex Russell 2000 hebben een koers-winstverhouding onder 16, terwijl ze de afgelopen drie jaar gemiddeld 12 procent omzetgroei per jaar boekten. Dat is precies evenveel als bedrijven in de S&P500, die de grootste 500 Amerikaanse aandelen herbergt, waarvoor je 20 keer de winst betaalt.

‘We zitten in een zandkasteleneconomie die op twee sporen werkt’, zegt Peter Garnry, de hoofdstrateeg van Saxo. ‘Een handvol bloeiende sectoren, zoals AI, defensie en obesitasmedicatie, steken af tegen andere sectoren die amper aandacht krijgen.’

‘Ondanks de uitbundigheid in de VS dankzij de toonaangevende AI-bedrijven denken we dat Europese aandelen in de komende periode zullen uitblinken, door de renteverlaging van de Europese Centrale Bank in juni en een groeiherstel in het derde kwartaal’, vervolgt Garnry. Energie, gezondheidszorg, banken en IT zitten in zijn geliefde Europese grabbelton voor zomerkoopjes.

‘Wij zijn vooral in het VK en Spanje aan het bijkopen’, zegt Wouter Verlinden, die bij de Gentse vermogensbeheerder ValueSquare een fonds met kleine en middelgrote Europese aandelen beheert. ‘Dat zijn twee interessante markten met zeer depressieve waarderingen. Frankrijk is dat voor een stuk ook, maar daar is het probleem dat de bedrijven vaak erg op de binnenlandse markt gericht zijn. Dat is een kwetsbaarheid. In Spanje en het VK zien we zeer geïnternationaliseerde bedrijven. Daar zitten veel dollarverdieners bij, of bedrijven met een blootstelling aan de groei in Latijns-Amerika.’

Spanje en het VK zijn twee interessante markten met overdreven depressieve waarderingen.
- Wouter Verlinden
Fondsbeheerder Value Square

‘Ik vind Frankrijk het verkennen waard, na de afwaarderingen in de afgelopen weken’, zegt Guy Sips, de smallcapanalist bij KBC Securities. ‘De kloof tussen de Duitse DAX en de Franse CAC40 is bovengemiddeld groot geworden.’ Sips noemt onder meer Bonduelle, een groenteproducent die na recente koerszwakte onder zijn boekwaarde noteert. ‘Je ziet dat het Belgische Greenyard mee naar beneden is gekomen. Het slechte weer is daar een factor, maar je kunt je afvragen of dat soort reacties niet overdreven zijn.'

In de Benelux kampen veel bedrijven met wantrouwige beleggers die het glas halfleeg zien. ‘Verschillende Belgische bedrijven geven in hun richtlijnen aan dat ze back-end loaded zijn, met andere woorden dat de tweede jaarhelft beter wordt dan de eerste’, zegt Sips. ‘Maar je ziet dat beleggers dat vandaag niet geloven’.

De KBC Securities-analist noemt Kinepolis als voorbeelden. ‘Die bedrijven zitten in hetzelfde negatieve narratief. De belegger wil eerst bewijs zien. Bij hun halfjaarcijfers is het dus extra uitkijken naar de outlook die ze meegeven’, zegt Sips. ‘Als die meevalt, kan de markt inzien dat ze te negatief is geweest.'

In de zomer heeft de kleine belegger extra kansen om in te spelen op afwijkende koersdalingen.
- Wouter Verlinden
Fondsbeheerder Value Square

De zomer is de beste periode voor particuliere beleggers om kortingen en onderwaarderingen te bestuderen, zegt Verlinden. Professionele beleggers zijn dan met vakantie en investeringscomités bij fondsenhuizen en vermogensbeheerders nemen geen grote beslissingen. ‘Tegelijk moeten fondsen in de zomer wel verkopen als er uitstromen zijn, zonder dat daar op dat moment misschien een koper tegenover staat. Dat geeft kleine beleggers een voordeel om in te spelen op afwijkende koersdalingen. Zij nemen nooit vakantie (lacht).’

Oplettendheid blijft altijd geboden. ‘In de afgelopen maanden heeft het kopen tegen kortingen niet de gewenste resultaten opgeleverd, omdat de focus van de markt zo eenzijdig is', zegt Verlinden. Wanneer dat zal keren? ‘Het is eb en vloed. Als morgen de AI-gekte luwt, zal dat wel veranderen. Maar je kunt het niet voorspellen.'

Lees het verder artikel via De Tijd: Hoge maar verraderlijke kortingen bij zomersolden op de beurs

Bron:

Lees gratis verder
Nadat u onderstaand formulier heeft ingevuld, heeft u toegang tot de rest van dit artikel.
Lees gratis verder
U heeft nu toegang tot de rest van het artikel.
* Er ging iets mis met het versturen van het formulier. Probeer het aub nog een keer.
Terug naar blog overzicht