22.5.2024
Value Creation Awards

Tien Belgische bedrijven kloppen Warren Buffett

De ontwikkelaar van logistiek vastgoed VGP heeft dinsdagavond de Value Creation Award gekregen als Belgisch bedrijf dat de afgelopen tien jaar het meest toegevoegde waarde creëerde. Samen met negen andere Belgen klopte VGP de holding Berkshire Hathaway van Warren Buffett.

De Gentse vermogensbeheerder Value Square stelt al sinds 2007 jaarlijks een lijst op met Belgische bedrijven die de afgelopen tien jaar het meest fundamentele waarde creëerden. Het vergelijkt die telkens met de waardebelegger bij uitstek: de holding Berkshire Hathaway van de legendarische Amerikaanse superbelegger Warren Buffett.

‘Om de fundamentele waarde te berekenen gaan we uit van de evolutie van de boekwaarde per aandeel, opgeteld met de uitgekeerde nettodividenden’, zegt Patrick Millecam, partner en senior vermogensbeheerder bij Value Square. De boekwaarde is gelijk aan het eigen vermogen van een onderneming. Dat neemt toe als een bedrijf winst overdraagt, of zakt bij verlies.

13,6%
- Warren Buffett realiseerde in het voorbije decennium een waardecreatie van 13,6 procent per jaar.

Buffett realiseerde tussen 2013 en eind 2023 een waardestijging van 259 procent, of 13,6 procent per jaar. Dat is bescheidener dan zijn historische prestaties. Sinds hij het heft bij Berkshire Hathaway in 1964 in handen nam, wist hij de boekwaarde van zijn holding gemiddeld 18,3 procent per jaar te doen klimmen. De koers steeg jaarlijks gemiddeld met 19,9 procent. ‘Een bewijs dat de beurskoers op lange termijn de fundamentele waardecreatie volgt’, benadrukt Millecam.

Hoewel Buffett dus iets makkelijker te kloppen werd, slaagden het voorbije decennium slechts tien Belgische genoteerde bedrijven daarin. VGP voert de lijst aan en mocht voor het derde jaar op rij de gouden award in ontvangst nemen. De ontwikkelaar en verhuurder van logistieke parken, gecontroleerd door de families Van Geet en Van Malderen, creëerde 25,5 procent waarde per jaar.

De familie Van Geet slaagde erin zonder al te grote kleerscheuren uit de rentecrisis te komen en deed het beter dan veel andere ontwikkelaars.
- Patrick Millecam

‘Het aandeel VGP verloor fors in 2022 wegens de plotse en steile renteklim, maar kon in 2023 een deel van dat verlies goedmaken’, legt Millecam uit. ‘Op tien jaar mogen de VGP-beleggers niet klagen. De beursreturn bedraagt 619 procent, of 21,8 procent per jaar. De familie Van Geet slaagde erin om zonder al te grote kleerscheuren uit de rentecrisis te komen en deed het beter dan veel andere ontwikkelaars. In plaats van zeer lage, zitten we nu aan meer genormaliseerde interesten. VGP dankt zijn sterke prestatie aan de focus op toplocaties. De parken liggen in de buurt van geconcentreerde woon- of productiecentra die vlot toegankelijk zijn. VGP surft ook mee op de langetermijntrend van e-commerce, waarvoor kwalitatief logistiek vastgoed onontbeerlijk is.'

Melexis

De zilveren award gaat naar Melexis. Het is al de vijfde keer op rij dat de chipontwikkelaar op de tweede podiumplaats strandt, met een waardecreatie van 22,4 procent per jaar. Melexis profiteert van de elektrificatie van het wagenpark, en de grotere vraag naar meer comfort en veiligheid in auto’s. Daar zijn meer halfgeleiders per wagen voor nodig. ‘Er zitten gemiddeld 18 chips van Melexis in elke auto. Een volledig elektrische BMW iX heeft er 70. Het toont aan dat de elektrificatie zeer belangrijk is voor de groei van Melexis’, zegt Millecam.

Floridienne

Floridienne kaapt de bronzen medaille weg. De holding rukt sterk op. Vorig jaar prijkte ze op plaats 52. Floridienne wist zijn waarde jaarlijks 17,4 procent te doen groeien. Het beursrendement deed het met 25,5 procent nog stukken beter. ‘Floridienne dankt zijn opmars aan het filiaal Biobest, gespecialiseerd in de biologische controle van gewassen’, zegt Millecam. 'Om de overname van meer dan een half miljard euro van de Braziliaanse sectorgenoot Biotrop te financieren, deed Biobest een kapitaalverhoging. Er stapten bekende investeerders in, zoals Sofina, M&G en Tikehau. Daarbij werd Biobest gewaardeerd op meer dan 1,1 miljard euro. Die herwaardering gaf een boost aan het eigen vermogen van Floridienne, dat in 2023 ruim 150 procent hoger ging.’

Achterblijvers

Gemiddeld leverden de Belgen op de beurs een waardecreatie van 6,59 procent op. Het beursrendement leunt daar met een klim van 6,11 procent dicht tegenaan. Bij sommige bedrijven is er een grote discrepantie. Zoals bij Bpost, waar beleggers het aandeel onderuithaalden wegens het verlies van het krantencontract en mogelijke fraude bij de aanbesteding daarvan. Dat deed de invloed van de riante dividenden teniet. Andere aandelen waar de beurskoersen achterblijven op hun fundamentele waarde zijn EVS, Tessenderlo, Smartphoto en Econocom.

Voorts blijkt uit de studie dat familiebedrijven beter scoren dan de ondernemingen zonder controlerende familiale aandeelhouder. Familiebedrijven haalden een beursrendement van 7,09 procent, tegen 3,04 procent voor de andere.

Dividenden blijken erg belangrijk. Elf bedrijven kunnen al minstens tien jaar hun nettodividend stabiel houden of verhogen: Aliaxis, Barco, Brederode, Care Property, Econocom, Etex, Lotus, Sofina, Texaf, UCB en WDP.

Referenties:

Lees gratis verder
Nadat u onderstaand formulier heeft ingevuld, heeft u toegang tot de rest van dit artikel.
Lees gratis verder
U heeft nu toegang tot de rest van het artikel.
* Er ging iets mis met het versturen van het formulier. Probeer het aub nog een keer.
Terug naar blog overzicht