17.6.2020
Value Creation Awards

Value Creation Awards 2009-2019

Op zoek naar de waardekampioenen in België

Voor het veertiende jaar op rij berekende Value Square de fundamentele waardecreatie over de voorbije tien jaar van alle Belgische bedrijven, die ook minstens tien jaar op de beurs noteren. We kijken daarvoor niet naar de beurskoers, maar naar de evolutie van de boekwaarde. Dit is een goede graadmeter voor de evolutie van de intrinsieke of ‘werkelijke’ waarde. Op lange termijn evolueren de intrinsieke waardes van bedrijven en de beurskoersen immers naar elkaar toe.

Methodologie

In onze studie beoordelen we de fundamentele waardecreatie aan de hand van de volgende formule: we berekenen de evolutie van de boekwaarde per aandeel (eind 2019 in vergelijking met eind 2009) en tellen daar de nettodividenden bij op die een privéaandeelhouder heeft gekregen over de afgelopen 10 jaar. De boekwaarde per aandeel bekomen we door het geconsolideerde eigen vermogen (aandeel van de groep) te delen door het aantal aandelen op het einde van het jaar (zonder het aantal eigen aandelen). Verder maken we correcties voor kapitaalverhogingen aan prijzen boven de boekwaarde (van het boekjaar voorafgaand aan de kapitaalverhoging).

We vergelijken de prestaties van 89 Belgische beursgenoteerde bedrijven met de waardecreatie opgetekend door Warren Buffett via zijn investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway.

Tot slot rangschikken wij deze bedrijven volgens hun waardecreatie over de voorbije 10 jaar en hun respectievelijke beursprestatie. We kijken ook naar het verschil tussen familiale bedrijven en hun nietfamiliale tegenhangers.

Value Creation Awards

Voor het zesde opeenvolgende jaar kent Value Square awards toe aan de drie hoogst scorende bedrijven in deze studie en wordt het management bekroond met een gouden, zilveren en bronzen “Value Creation Award”. De winnaars van de gouden, zilveren en bronzen award krijgen dit jaar hun award persoonlijk door een bestuurder van Value Square overhandigd.

#1: Picanol

Pascal Cornelis, CEO Luc Tack en Voorzitter Stefaan Haspeslagh

Picanol realiseerde een fundamentele waardestijging van 1187% over de afgelopen 10 jaar of 29,11% per jaar in de periode 2009-2019. Proficiat aan CEO Luc Tack en Voorzitter Stefaan Haspeslagh en alle andere medewerkers van Picanol en Tessenderlo ! Maar ook u had van Picanols heropstanding kunnen profiteren door eind 2009 aandelen te kopen van Picanol. Had u deze bijgehouden tot eind vorig jaar, dan had u een spectaculaire return behaald van 2884% of 40,44% per jaar !

De jaren 2008 en 2009 waren een van de moeilijkste jaren uit de geschiedenis voor de textielindustrie en misschien nog meer voor de fabrikanten van weefgetouwen. Zowel bij Picanol als bij Michel Van de Wiele daalde de omzet met maar liefst 40% tussen 2007 en 2009. Van de Wiele bleef zelfs winstgevend op operationeel vlak in die periode en had in 2008 een gearing ratio (nettoschulden op eigen vermogen) van slechts 21,6%.  Picanol daarentegen leed operationeel zowel verlies in 2008 als in 2009. Bovendien bedroeg de gearingratio in 2008 66%, waardoor netto het verlies nog groter werd. In 2008 daalde het consumentenvertrouwen wereldwijd waardoor de vraag naar kleding en ander textiel sterk daalde. Hierdoor kochten weverijen minder weefgetouwen waardoor de vraag terugviel tot een historisch dieptepunt.

Ook 2009 begon moeizaam, maar geleidelijk aan kwam de vraag terug op gang hoofdzakelijk dankzij stimuleringsmaatregelen van de Chinese overheid. Door de zwakke balansstructuur van Picanol en de uitermate grote impact van de crisis drongen een herstructurering (20% van het personeel werd ontslaan) en een kapitaalverhoging zich op. Na de interne strijd tussen diverse takken van de familie Steverlynck – waarvan we zelf vele malen getuige waren op algemene vergaderingen – kwam Luc Tack meer en meer op de voorgrond. Omdat de familie de kapitaalverhoging van 15 miljoen euro niet kon volgen, zag Luc Tack hierin de opportuniteit om de controle over Picanol naar zich toe te trekken. De inschrijvingsprijs bedroeg 1,27 euro per aandeel. Een kaderlid vertrouwde ons onlangs toe: “Luc heeft een neus voor batjes”. Vandaag noteert het aandeel Picanol aan 55,40 euro.

Die kapitaalverhoging was het begin van een spectaculair herstel voor deze wereldleider in hoogtechnologische weefgetouwen. Door volop in te zetten op innovatie en digitalisering in deze divisie, maar eveneens in de gieterij Proferro en PsiControl (sturingen voor machines) levert het meer en meer aan externe klanten in diverse sectoren. De cashflows van Picanol werden dermate groot, dat Luc Tack op zoek ging om Picanol te diversifiëren naar andere sectoren die een andere cyclus vertoonden dan de weefgetouwen en ook geografische diversificatie boden. Dit moest Picanol beter wapenen tegen de cyclische weefmachinebusiness en de Picanol groep op lange termijn veilig te stellen. Vermits Tack een grote voorstander is van de maakindustrie in Vlaanderen, kwam Tessenderlo als een interessante opportuniteit op zijn studietafel terecht.

In 2013 nam hij het controlebelang van de Franse staat van 27,52% over in chemiebedrijf Tessenderlo. Deze investering in Tessenderlo was een bewuste keuze. Het uitgangspunt was om de activiteitenradius van Picanol te verruimen met een industrieel project, met beslissingscentrum in België en met wereldwijde activiteiten in een basisindustrie. Ook hier ging Tack op een gelijkaardige manier te werk, nl. overbodige kosten snoeien, investeren in de meest beloftevolle activiteiten, het productieapparaat terug op punt stellen, dit alles gefinancierd met een kapitaalverhoging, waardoor ook de balans werd versterkt.

De afgelopen jaren verhoogde hij zijn belang door stelselmatige aankopen op de beurs. In 2016 probeerde Tack Picanol te fusioneren met Tessenderlo, maar dat plan mislukte wegens te weinig steun bij de minderheidsaandeelhouders. Nadien werd de “koop”-knop nog wat harder ingedrukt waardoor Picanol’s belang in Tessenderlo vandaag is uitgegroeid tot bijna 62% van de stemrechten.

Vandaag is de Picanol groep een onderneming actief in vijf verschillende sectoren: Machines & Technologie (Picanol), Agro, Bio-valorisatie, Industriële toepassingen en Energie via T-Power (stoom- en gasturbinecentrale). Vroeg of laat komt ongetwijfeld het fusieproject terug op de tekentafel terecht. Grappig detail: Tessenderlo staat in onze lijst bijna helemaal onderaan (plaats 83), maar wordt ongetwijfeld in onze jaarlijkse studie binnen een tweetal jaar omhoog gekatapulteerd in de rangschikking.

Eén van de belangrijkste verklaringen van het management waarom Picanol de afgelopen jaren zo succesvol was, heeft te maken met het uitbouwen van een industrieel project op lange termijn, met duurzame projecten die bijdragen aan een duurzamere maatschappij en dit met een focus op maximaal rendement. Deze duurzaamheid uit zich bij Picanol in eerste instantie in de producten en processen, waaronder het gebruik van simulaties voor het ontwerp van energie-efficiëntere weefmachines, het omvormen van oud ijzer tot hoogtechnologische gietstukken, geavanceerde elektronica en duurzame mechanische componenten die zorgen voor optimale kwaliteit van weefsels en minder afval. Bij Tessenderlo Group wil het management ervoor zorgen dat alles wat leeft op aarde kan gedijen, door optimaal gebruik te maken van de beschikbare bronnen: “Every molecule counts”. Deze visie omvat een grotere voedselproductie dan ooit tevoren, gebruik van water op de slimst mogelijke manier, en waarde creëren uit bio-residuen.

Picanol realiseerde een fundamentele waardestijging van 1187% over de afgelopen 10 jaar of 29,11% per jaar in de periode 2009-2019. Proficiat aan CEO Luc Tack en Voorzitter Stefaan Haspeslagh en alle andere medewerkers van Picanol en Tessenderlo ! Maar ook u had van Picanols heropstanding kunnen profiteren door eind 2009 aandelen te kopen van Picanol. Had u deze bijgehouden tot eind vorig jaar, dan had u een spectaculaire return behaald van 2884% of 40,44% per jaar !

#2: Melexis

CEO Françoise Chombar en Patrick Millecam

Melexis wint de zilveren Value Creation Award, met een jaarlijkse stijging van de fundamentele waarde van 27,74%. De beursreturn (stijging van de beurskoers + de geïnde dividenden) over de afgelopen 10 jaar bedroeg 1025%, wat een gemiddelde beursreturn opleverde van 27,4%. Een dikke proficiat aan CEO Françoise Chombar, CFO Karen Van Griensven, voorzitter Roland Duchatelet en het ganse Melexis team voor deze opmerkelijke prestatie. Melexis vierde in 2019 trouwens haar 30 jarig bestaan.

Melexis staat op de tweede plaats qua waardecreatie, nadat het de voorbije drie jaar op nummer één stond. 2019 was een bijzonder moeilijk jaar voor de halfgeleiderproducent. De nettowinst halveerde bijna in 2019 tegenover 2018. De wereldwijde wagenverkoop daalde met 5%. Melexis werd geconfronteerd met voorraadcorrecties bij klanten, veroorzaakt door een onzekere economische en geopolitieke situatie omwille van spanningen in de wereldhandel. Door die onzekerheid leek iedereen een afwachtende houding aan te nemen. In het najaar had het management nochtans goede hoop op een herstel omdat de voorraadcorrecties stilaan wegebden, tot in februari de coronacrisis losbarstte. Melexis kondigde ook aan om het dividend te verlagen van 2,2 naar 1,3 euro.  

Melexis is de afgelopen tien jaar uitgegroeid tot een wereldleider in halfgeleider  sensor-IC's en –circuits voor de automobielsector. Vandaag zitten er in elke nieuwe wagen wereldwijd gemiddeld 11 Melexis producten. Daarnaast werd ook aanzienlijk vooruitgang geboekt in toepassingen in de gezondheidszorg, consumentenelektronica en de industrie. Het afgelopen decennium is Melexis erin geslaagd sneller te groeien dan de markt dankzij de uitvoering van een consistente strategie die focust op een aantal niches in de halfgeleidertechnologie. Melexis heeft een ingebakken cultuur voor innovatie, waarbij complexe problemen van haar internationale klanten worden opgelost door creativiteit, enthousiasme en een pioniersgeest bij de vele  medewerkers. Het bedrijf blijft voortdurend op zoek naar zeer bekwaam talent en wil dit ook behouden en versterken door het aanbieden van een hoogwaardige opleiding. Het zijn de mensen die bij Melexis werken die het verschil maken.  

Het aandeel van elektronica in personenwagens zal blijven toenemen. Melexis mikt op een penetratie van 20 Melexis chips in elke nieuwe auto binnen een aantal jaar. Melexis richt zich op drie belangrijke lange termijn trends: een verdere elektrificatie van het wagenpark met het oog op nul emissies, geavanceerde rijhulpsystemen (ADAS) met het oog op het reduceren van het aantal verkeersdoden tot nul en meer personalisering die het comfort voor elk individu maximaliseert. Melexis maakt gebruik van haar  kennis en ervaring in de automobielindustrie (veruit de belangrijkste afzetmarkt) om producten te ontwikkelen voor tweewielers, consumentenelektronica, industriële toepassingen en de beloftevolle sector van de gezondheidszorg.

#3: VGP

Van Geet Parks of afgekort VGP stond vorig jaar op de vierde plaats en staat nu op het podium op plaats drie (Brons) met een jaarlijkse fundamentele waardecreatie van 18,92%. De beursreturn van VGP leunt met 19,43% per jaar dicht aan bij de fundamentele evolutie. VGP is een ontwikkelaar, manager en eigenaar van hoge kwaliteit logistiek en semi-industrieel vastgoed. VGP is actief in Duitsland, Hongarijë, Italië, Letland, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Roemenië, Slovakije, Spanje en Tsjechië.

Het succesverhaal van VGP berust in de eerste plaats op een sterk inhouse team dat doorheen de jaren werd uitgebouwd. Alles begon daarna met de uitbouw van een goed gediversifieerde grondbank op strategische toplocaties in Europa. Daarna ontwikkelde men er logistieke bedrijfsparken. VGP staat ook gekend voor zijn kwaliteitsvolle dienstverlening, waaronder het aanbieden van oplossingen voor de inpassing en de optimalisering van de bedrijfsprocessen aan haar huurders. Eens de huurders de VGP-gebouwen betrekken worden hen vastgoedbeheersdiensten verleend. Hierdoor is er een goede wisselwerking met de huurders en de VGP-teams. Alle nuttige informatie uit die wisselwerking wordt vervolgens doorgegeven aan de ontwikkelingsteams, zodat er in de toekomst nog betere parken kunnen worden gebouwd of de bestaande verbeterd. Deze ontwikkelingen waren ook maar mogelijk dankzij een sterke balansstructuur met een conservatieve schuldgraad. VGP creëerde ook 3 succesvolle joint-ventures samen met Allianz Real Estate, waardoor kapitaal vrijkwam om de ontwikkelingspijplijn verder uit te breiden.

Op lange termijn profiteert VGP van de alsmaar stijgende e-commerce activiteit, waardoor logistieke gebouwen als activaklasse in de toekomst in trek zullen blijven. Een dikke proficiat aan Jan Van Geet (CEO), Dirk Stoop (CFO), voorzitter Bart Van Malderen en het ganse VGP-team !  

Lees gratis verder
Nadat u onderstaand formulier heeft ingevuld, heeft u toegang tot de rest van dit artikel.
Lees gratis verder
U heeft nu toegang tot de rest van het artikel.
* Er ging iets mis met het versturen van het formulier. Probeer het aub nog een keer.
Terug naar blog overzicht